«Η Ελλάδα υποστηρίζει τα δίκαια αιτήματα της Γεωργίας γιατί αγαπά το Διεθνές Δίκαιο» ως «το υπέρτατο αγαθό της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής» καθώς «είναι ανάγκη να λύνονται οι εθνικές διαφορές με ειρηνικά μέσα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και να εδραιωθεί η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή».
τουρκικη κωμωδια
Τα παραπάνω τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στη διάλεξη που έδωσε στο κρατικό πανεπιστήμιο της Τιφλίδας, όπου τον υποδέχτηκε θερμά ο πρύτανης Γκεόργκε Σαρβασίντζε.
Σε μία κατάμεστη αίθουσα από καθηγητές και φοιτητές ο Νίκος Κοτζιάς ανέπτυξε τα συστατικά που θα πρέπει να έχει σήμερα μία κοινωνία, ένα εθνικό κράτος, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση σε έναν παγκοσμιοποιημένο και τεχνολογικά εξελιγμένο κόσμο, ενώ παρουσίασε τη θετική ατζέντα συνεργασίας και τον πολιτισμό ως ήπια και έξυπνη δύναμη που προωθεί η ελληνική διπλωματία στη βάση μίας ενεργητικής και πολυδιάστατης πολιτικής.
«Το πιο πολύτιμο πράγμα σε μια οικονομία γνώσης είναι ο άνθρωπος. Όποιος περικόψει τις δαπάνες για τον άνθρωπο έχει περικόψει τις προοπτικές του για την σύγχρονη εποχή. Ένα από τα προβλήματα της ΕΕ είναι ότι περιορίζουμε τη σκέψη μας», σημείωσε ο Νίκος Κοτζιάς
πρασινο εξυπνο μωρο
τεχνολογικη ενοτητα που ανηκει το ρολοι
«Πρέπει να έχουμε την δυνατότητα να ονειρευόμαστε. Κανένα κράτος δεν μπορεί να μεγαλουργήσει χωρίς οράματα και όνειρα» είπε, τονίζοντας ότι «κάθε εθνικό κράτος διαθέτει τις ικανότητές του και ανάλογα με το πόσο ενεργητικό είναι μπορεί να επιβιώσει ή να χαθεί», καθώς επειδή η ζωή είναι σκληρή «πρέπει να μπορεί να αντιλαμβάνεται τα προβλήματα, να μπορεί να παράξει εναλλακτικές λύσεις και να μπορεί να επιλέξει την καλύτερη δυνατή λύση».
Ο υπουργός Εξωτερικών εστιάζοντας στην ΕΕ είπε ότι «ξεχάσαμε τι Ευρώπη θέλουμε, πώς μπορεί να την ονειρευτεί ένας άνθρωπος και πώς θα την κάνουμε ελκυστική», υπογραμμίζοντας την ανάγκη «να ανοίξει μία συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης και να συμμετάσχουν πολιτικοί και επιστήμονες ακόμη και από χώρες που είναι συνδεδεμένες με την Ευρώπη, όπως η Γεωργία».
Η ΕΕ, όπως εξήγησε ο Νίκος Κοτζιάς είναι ένας πυρήνας κρατών που έφτιαξε ένα κοινωνικό και πολιτικό μοντέλο το οποίο όμως βρίσκεται σε πολύπλευρη κρίση, καθώς έχει δυσκολία να διαχειριστεί κρίσεις - όπως το προσφυγικό και το Brexit - διότι της λείπει η αντίληψη του μέλλοντος της. Ένα μέλλον που θα περιλαμβάνει και τη Γεωργία.
«Δουλεύουμε μαζί με την ηγεσία και τον λαό της Γεωργίας για να δημιουργηθεί η προοπτική να ενταχθεί αυτή στην Ευρωπαϊκή Ένωση», προσέθεσε ο Νίκος Κοτζιάς και ανέφερε τους μακραίωνους δεσμούς που έχει η Ελλάδα με τη Γεωργία, «μία χώρα της οποίας πρέπει να υπερασπιστούμε μαζί την εδαφική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου».
Απαντώντας σε ερωτήσεις καθηγητών και φοιτητών, ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι η Ευρώπη είναι αξίες και ευθύνες και κουλτούρα συναίνεσης και συμβιβασμού και όχι η μονόπλευρη αντίληψη από την οποία έλκονται μερικοί που πιστεύουν ότι είναι εξουσία και χρήμα.
Τέλος απευθυνόμενος στο ακροατήριό του είπε: «Να είστε φιλοευρωπαίοι, αλλά να ονειρεύεστε μία καλύτερη Ευρώπη από αυτό που είναι».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου