Η κυβέρνηση εξετάζει να ανταλλάξει (swap) ομολόγα που είχαν εκδοθεί το 2012, με νέα. Με τον τρόπο αυτό θα αντικαταστήσει 20 ομόλογα ονομαστικής αξία περίπου 32 δισ. ευρώ, με πολύ λιγότερα ομολόγα αξίας όμως 37 δισ. ευρώ.
μαρκαδορος μαυροπινακα
παρανυφακι κοριτσι
Η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές θα γίνει πιθανότατα μετά την Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ (13-15 Οκτωβρίου) και τα 5 δισ. ευρώ που θα προκύψουν από τις νέες εκδόσεις θα διοχετευθούν στον ειδικό αποθεματικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος. Στο συγκεκριμένο λογαριασμό έχουν ήδη κατατεθεί 1,4 δισ. ευρώ από τα χρήματα που άντλησε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) τον Ιούλιο από τις αγορές.
Στόχος είναι έως το Δεκέμβριο του 2018 να συγκεντρωθούν σε αυτό το λογαριασμό περίπου 14 δισ. ευρώ, τα οποία θα είναι το αποθεματικό ασφαλείας που θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του 2019 και του 2020.
Μέρος των 14 δισ. ευρώ θα προέλθει από τις επόμενες δόσεις του ESM, αλλά εξίσου σημαντικό κομμάτι θα διασφαλιστεί από την έξοδο της χώρας στις αγορές.
ακορντεόν μπαγιάν
Πάντως η κυβέρνηση προσδοκά να αντλήσει μεγαλύτερα ποσά από τις αγορές προς το τέλος του προγράμματος όταν εξειδικευθεί ο μηχανισμός που θα συνδέει τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους με τις μελλοντικές εξελίξεις όσον αφορά την ανάπτυξη, ώστε να λαμβάνονται υπόψη πιθανές αποκλίσεις μεταξύ των μακροοικονομικών υποθέσεων της ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους (DSA) και των πραγματικών μακροοικονομικών εξελίξεων.
Υπενθυμίζεται πως τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους περιλαμβάνουν περαιτέρω μετάθεση της σταθμισμένης μέσης ωρίμανσης των δανείων του EFSF και αναβολής πληρωμής τόκων έως και 15 έτη, άρση της αύξησης του περιθωρίου του επιτοκίου που σχετίζεται με την δόση επαναγοράς χρέους του δεύτερου ελληνικού προγράμματος, χρήση των κερδών του προγράμματος αγοράς τίτλων (SMP) του 2014 από το διαχωρισμένο λογαριασμό του ESM, αποκατάσταση της μεταφοράς στην Ελλάδα του ισοδύναμου των κερδών από τα καθαρά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία (ANFA) και από το SMP από το δημοσιονομικό έτος 2017, καθώς και πράξεις διαχείρισης παθητικού στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου